Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2020

Drie boekrecensies: Nabijheid, moraliteit en machtelozen

Rob Hartmans, Menno de Bree en Jannah Loontjens

Ontworteling in kaart gebracht

We leven in een periode van ongeremde schaalvergroting. Jan-Hendrik Bakker laat zien wat de gevolgen zijn voor onze behoefte aan nabijheid en veiligheid.

In tijden van social distancing en zelfisolatie lijken begrippen als ‘nabijheid’ en ‘toenadering’ anachronismen. Toch zou het bijzonder jammer zijn als deze essaybundel van Jan-Hendrik Bakker om die reden ongelezen zou blijven.

Om te beginnen snijden de afzonderlijke essays tal van interessante onderwerpen aan, zoals het begrip ‘nataliteit’ bij Hannah Arendt, de betekenis van familie en de populariteit van familiegeschiedenissen en genealogie, de rol van de moeder in het denken van Augustinus, Rousseau en Camus, individualisme en groepsidentiteit, tweelingen, tribalisme en het begrip ‘thuis’. Maar bovendien kennen deze stukken een sterke onderlinge samenhang.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden