Home Drie boekrecensies: Nabijheid, moraliteit en machtelozen

Drie boekrecensies: Nabijheid, moraliteit en machtelozen

Door Rob Hartmans, Menno de Bree en Jannah Loontjens op 25 juni 2020

07-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Ontworteling in kaart gebracht

We leven in een periode van ongeremde schaalvergroting. Jan-Hendrik Bakker laat zien wat de gevolgen zijn voor onze behoefte aan nabijheid en veiligheid.

In tijden van social distancing en zelfisolatie lijken begrippen als ‘nabijheid’ en ‘toenadering’ anachronismen. Toch zou het bijzonder jammer zijn als deze essaybundel van Jan-Hendrik Bakker om die reden ongelezen zou blijven.

Om te beginnen snijden de afzonderlijke essays tal van interessante onderwerpen aan, zoals het begrip ‘nataliteit’ bij Hannah Arendt, de betekenis van familie en de populariteit van familiegeschiedenissen en genealogie, de rol van de moeder in het denken van Augustinus, Rousseau en Camus, individualisme en groepsidentiteit, tweelingen, tribalisme en het begrip ‘thuis’. Maar bovendien kennen deze stukken een sterke onderlinge samenhang.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.