Home Deze drie kunstenaars laten ons zien wat we eerder nooit zagen

Deze drie kunstenaars laten ons zien wat we eerder nooit zagen

Door Frank Mulder op 01 maart 2017

Deze drie kunstenaars laten ons zien wat we eerder nooit zagen
Cover van 03-2017
03-2017 Filosofie magazine Lees het magazine
Filosoof Huub Dijstelbloem geeft commentaar op het werk van drie kunstenaars die op hun eigen wijze laten zien hoe we de nieuwe wereld kunnen verbeelden.

Verbeelding vormgeven

• Joost Rekveld


Beeld uit #11, Marey <-> Moiré (35mm scope, 21 min, 1999), Joost Rekveld

Joost Rekveld heeft deze film gemaakt met een eigen installatie gebaseerd op technologieën die aan de oorsprong liggen van de uitvinding van de filmprojector en filmcamera. Daarmee wil hij onderzoeken hoe beeld, licht en beweging samenhangen. Hij heeft zich laten inspireren door de Franse wetenschapper Etienne-Jules Marey. Die heeft verschillende vindingen gedaan om de beweging van mensen en dieren te kunnen vastleggen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Volgens filosoof Huub Dijstelbloem is dit een mooi voorbeeld van wat verbeelding kan betekenen. ‘Rekveld gaat met zijn projecten terug naar de oorsprong van film. Hij maakt een “genealogie” van de apparaten die hij gebruikt. Wat zijn de concepten en technieken die de basis vormen van film, en van vertoning? Het helpt om technologie te begrijpen en de setting waar technologie is ontwikkeld. Het is eigenlijk een onderzoek naar hoe verbeelding werkt, en hoe technologie dit mogelijk heeft gemaakt.’

• Kijk voor meer informatie op www.joostrekveld.net
 

Belasting ontduiken

• Femke Herregraven

Taxodus, 2013, online game, Femke Herregraven

Belastingontduiking is allang geen schimmig gebeuren meer op verre eilanden. Rijke landen zoals Nederland spelen hier een grote rol in. Taxodus is een serious game op internet om uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat. In dit spel moet je namens een multinational de slimste route bedenken, met dochterondernemingen en holdings in verschillende landen, om zo min mogelijk belasting te betalen.

Dijstelbloem vindt het mooi dat de kunstenaar mensen via technologie betrekt bij de wereld van belastingontwijking. ‘Een wereld die ook is mogelijk gemaakt door technologie. Geld zelf is technologie. Herregraven maakt dat inzichtelijk. Je leert daardoor iets over het probleem, maar ook over hoe dit technologische systeem werkt. Door zo’n spel raak je er persoonlijk bij betrokken.’

• Speel de game op www.taxodus.net
 

Keerzijde van de vooruitgang

• Béla Tarr


Till the End of the World, Béla Tarr, EYE filmmuseum, fotografie door Studio Hans Wilschot

De Hongaarse filmmaker Béla Tarr is meester van de betoverende ononderbroken shots, in lange, zwaarmoedige films over de condition humaine. Sinds 1988 zijn zijn films in zwart-wit. Tarr laat de keerzijde van de vooruitgang zien. De personen in zijn films zijn in de steek gelaten door het leven, en hebben geen of nauwelijks hoop. Maar zijn films zitten vol mededogen. De huidige expositie, waarin oude filmfragmenten van hem te zien zijn, is zijn eigen statement tegen de onmenselijke behandeling van migranten in Europa.

Dijstelbloem: ‘Het belang van Tarr is dat hij deze uitgesloten mensen, armen en vluchtelingen, visueel toevoegt aan de geschiedenis van Europa. Niet om ons oncomfortabel te maken, maar puur om het plaatje concreet te maken. Om de historische achtergrond van migratie en armoede duidelijk een plek te geven. Deze mensen zijn deel van de gemeenschap waar wij ook toe behoren. Daardoor krijgen we een beter beeld van wie we zijn. Er is eigenlijk veel meer correspondentie met Rekveld dan je in eerste instantie zou zeggen. Eigenlijk maken beiden gebruik van het reservoir aan beelden en films om heden en verleden met elkaar in verband te brengen.’

• Till the End of the World is t/m 7 mei 2017 te zien in het EYE filmmuseum

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer