Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2019

Denkpraatje: Zit er wijsheid in waanzin?

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Een psychose is een ellendige ervaring die je zo snel mogelijk moet vergeten. Of schuilt er wijsheid in de waanzin? Een pillendoosje en een dagboek zijn het er nog niet over eens.

Eenpersoonskamer in een psychiatrische kliniek, vroege ochtend. Phil en Ine, een pillendoosje en een dagboek, liggen samen op het nachtkastje van een man die de middag daarvoor opgenomen is met een psychose. Het eerste daglicht komt door de ramen. De man ligt te slapen.

PHIL
Hij heeft gisteren de hele avond in jou zitten schrijven. Dat is niet goed voor hem. Hij moet míj gebruiken volgens de voorschriften en dan een muziekje luisteren en gaan slapen.

INE
Wat weet jij van hem? Mij vertrouwt hij zijn geheimen toe.

 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden