Home Onderwijs Denkhouding: zet je mening opzij
Onderwijs

Denkhouding: zet je mening opzij

Door Eva-Anne Le Coultre op 11 december 2024

Denkhouding
beeld Nick Groenewold
FM12 Filosofie Magazine 12 2024 Arnon Grunberg rituelen
12-2024 Filosofie Magazine Lees het magazine
Denken kan op veel manieren. Filosofiedocent Eva-Anne Le Coultre vraagt zich af welke houding echt iets oplevert. Dit keer: zet je mening opzij.

In vrijwel elke eerste les filosofie wordt uitgelegd wat filosofische vragen zijn. Op filosofische vragen zijn meerdere antwoorden mogelijk (Wat is rechtvaardigheid?) en op niet-filosofische vragen is maar één goed antwoord (Wat is de hoofdstad van Frankrijk?). Alleen ben je er dan nog niet. Op de vraag ‘Wat is je lievelingseten?’ zijn ook verschillende antwoorden mogelijk, toch is het geen ­filosofische vraag.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.
Geen abonnee? Bekijk de abonnementen Log in als abonnee

Nog lastiger is dat niet alle antwoorden op een filosofische vraag even goed zijn. Anders krijg je algauw zoiets als: ‘Jij vindt dat rechtvaardigheid is dat iedereen evenveel geld verdient, ik vind het rechtvaardig als ik meer krijg dan jij omdat ik harder werk.’ Met als ­tegenreactie bijvoorbeeld: ‘Nou prima, dan vind jij dat lekker.’ Met zo’n ­relativistische houding houdt het filosoferen meteen op. Praten over meningen is nog geen filosofisch gesprek (al denken mensen dat vaak wel). Dat wordt het pas als je gaat onderzoeken waarom je iets vindt. Waarom denk je dat het rechtvaardig is als iedereen evenveel krijgt? Welke argumenten zijn daarvoor te bedenken? Wat bedoel je eigenlijk met ‘rechtvaardigheid’?

Meningen kunnen pas filosofisch worden als je je meningen even opzijzet. Met die houding kun je onderzoeken waarom je denkt wat je denkt. En de mogelijkheid openhouden dat dat weleens niet zou kunnen kloppen.