Home Denker des Vaderlands Paul van Tongeren: ‘Wat onmogelijk is kan toch werkelijk bestaan’

Denker des Vaderlands Paul van Tongeren: ‘Wat onmogelijk is kan toch werkelijk bestaan’

Door Paul van Tongeren op 24 december 2021

Tongeren Beeld: Enkeling
Cover van 01-2022
01-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Midden in Toscane, halverwege een etappe van een wandeling over de Via Francigena, loopt een jongeman mij tegemoet. Hij voert een ezel aan een touw met zich mee. Als ik hem aanspreek vraagt hij me even te wachten. Hij doet zijn oortjes uit, zet de smartphone af waarop hij naar muziek luisterde en groet me vriendelijk. Ik vraag waar hij vandaan komt. ‘Uit Rome.’ Dat is inderdaad, 300 kilometer verder, het eindpunt van de route die ik zuidwaarts loop. Ik vraag hem waar hij naartoe gaat.

‘Naar Santiago.’

‘Loop je dat allemaal samen met die ezel?’

Hij vertelt dat hij gemiddeld iets meer dan twintig kilometer per dag loopt. En dat zijn ezel draagt wat hij nodig heeft voor de nacht. Hij loopt zelf met een rugzak met spullen voor overdag.

Op mijn vraag of hij met die ezel overal terechtkan voor eten en onderdak, lacht hij en maakt een weids gebaar met zijn arm rondom. ‘He is nature,’ zegt hij, wijzend naar zijn ezel, ‘he doesn’t have problems. I might.’ Hij heeft hem gevonden in Pamplona. Het dier was vermagerd en er slecht aan toe. Nu is het een prachtig beest, dat mij nu ook aandachtig bekijkt.

‘Dus je bent uit Pamplona komen lopen naar Rome, en loopt nu weer terug en dan verder door naar Santiago? En wat doe je dan, als je daar aangekomen bent?’

‘Dan wandelen we weer ergens anders heen.’ Het blijkt dat hij nergens woont, maar kriskras door Europa loopt met deze ezel aan een touw. Samen dragen ze alles wat hij heeft.

Ik voel bewondering voor iemand die zo kan leven, niet gebonden aan een plaats en alles wat daaraan vastzit, alles wat je vasthoudt. Er gaan een wonderlijke rust en opgewektheid van hem uit. Ik feliciteer hem met zijn vrijheid. Hij kust zijn ezel, groet mij en loopt weer verder. Ik vervolg mijn weg over het pad waarop hij net gelopen heeft. Pas na een tijdje realiseer ik me dat hij die smartphone toch regelmatig zal moeten opladen, dat hij geld nodig heeft voor zijn eten en drinken, dat het in de winter een stuk minder aantrekkelijk zal zijn.

Natuurlijk kan ik zo niet leven. Maar wat ben ik blij dat ik dat pas achteraf bedenk, en dat hij even liet zien dat wat onmogelijk is toch werkelijk kan bestaan.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer