Home Debat: ‘Kom maar op met je religie!’

Debat: ‘Kom maar op met je religie!’

Door Anton de Wit op 26 mei 2009

05-2009 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Wat hebben jullie te bieden?’, vraagt Harry Kunneman aan de verschillende religies. Net als collega-hoogleraar Donald Loose pleit hij voor een dialoog met religies. Paul Cliteur vraagt zich af of dat gesprek wel gevoerd kan worden: ‘Dan moet je toch de bereidheid hebben een gemeenschappelijke grond met de ander te zoeken’.

Mag een politieke partij op religieuze grond vrouwen van haar kieslijst weren? Hoeveel decibel klokgelui kan een buurt verdragen? Mag een politieagente een hoofddoek dragen? Waar ligt de grens van de vrijheid van godsdienst, of van de vrijheid van meningsuiting? Achter al deze heikele vraagstukken schuilt één diepere vraag, stelt Harry Kunneman, hoogleraar sociale en politieke theorie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. ‘De grote vraag van onze tijd’, aldus Kunneman, ‘is: hoe kunnen wij samen als mensen met al onze onderlinge verschillen een gemeenschap vormen die het aan de leden mogelijk maakt om tot op zekere hoogte te floreren?’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.