Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2007

De virtuele mens

Annemarie Soeteman

‘Al voor de digitale revolutie was er een virtueel aspect aan ons leven’, stelt André Nusselder. In zijn proefschrift bespreekt hij de invloed van computers op het menselijk bestaan.

U zegt dat de werkelijkheid ook vóór de computer al virtueel was. Hoe zit dat?
‘Men zegt dat de computer ons toegang geeft tot een digitale wereld die een radicale breuk vormt met de fysieke werkelijkheid zoals wij die kenden. Maar al voor de digitale revolutie was er een virtueel aspect aan ons leven. Lacan, een filosoof en psychoanalyticus, stelt dat ons leven door het gebruik van taal het reële al ontstijgt. Zodra wij onszelf en de wereld benoemen of symboliseren, ontstaat er een niet-fysiek beeld van de werkelijkheid, een afgeleide. Ook in het verlangen, een centraal begrip bij Lacan, ontstaat er naast de brute, gegeven werkelijkheid, een gedroomde voorstelling.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden