Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 5/2017

De schaterlach van een zenmonnik

Wouter Kusters

Filosoof-krijger Henk Oosterling vertelt over zijn tocht naar het Oosten. Daar leerde hij dat de leegte of het niets geen vijand is, maar de basis van het leven zelf.

Dit boek met de intrigerende titel Waar geen wil is, is een weg had ook Waar geen wil is, zijn vele wegen kunnen heten. Henk Oosterling presenteert hierin de talloze denkwegen die hij heeft belopen: zijn nachtelijke avonturen in een Parijse zencommune in de jaren zeventig; zijn acties bij de antikernenergiebeweging in de jaren tachtig; zijn reizen naar Japan en training in Japanse vechtsporten; zijn lange mars door onderwijsinstellingen, als leerling én als docent, uitmondend in zijn innovatieve onderwijsproject ‘Rotterdam Vakmanstad’. Maar bovenal gaat het in dit boek om de vele omzwervingen met denkers en schrijvers door de filosofie. Hierbij heeft de docent filosofie aan de Erasmus Universiteit een duidelijke uitgangspositie en een helder doel: ‘Het gaat mij om de systematische onverschilligheid ten aanzien van het lijden van anderen. Hoe kan het cynisme worden omgezet in een betrokkenheid die het repressieve geweld dat in dit cynisme besloten ligt onder ogen ziet en productief omzet in interesse, empathie en compassie?’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden