Home Opvoeding De risico’s van het ouderschap
Opvoeding

De risico’s van het ouderschap

Door Dieter Thomä op 13 maart 2013

09-2003 Filosofie magazine Lees het magazine
Kinderen gaan helemaal op in hun wereld. Een ideaal voor ouders, maar wel een onbereikbaar ideaal, stelt de Duitse filosoof Dieter Thomä, zelf vader van twee kinderen.
Als een kind ’s avonds weigert naar bed te gaan, heeft het geen zin met iets op te houden waar het juist in opgaat. Als het ouders zo nu en dan lukt zich van hun werk en andere beslommeringen los te maken, kunnen ze er in elk geval van onder de indruk zijn hoe het kind met datgene waarom het nu juist gaat, instemt, hoe het in de voltrekking vervulling vindt. Soms gaat het helemaal op in waar het mee bezig is. De filosoof Jean Paul haalt dit doel naar het heden en beweert: ‘Juist omdat het kind niet naar de toekomst kijkt, stijgt het boven elke toekomst uit’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.