Home De revolutionaire Hollandse kijker

De revolutionaire Hollandse kijker

Door Thomas Janssen op 22 augustus 2016

De revolutionaire Hollandse kijker
Cover van 09-2016
09-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

De aanzet voor de Verlichting is te vinden in het zand van Zeeland. De lenzen die daaruit gevaardigd zijn, veroorzaakte volgens André Klukhuhn een revolutie van ongekende proporties.
 

De zeventiende eeuw. Een culturele bloeiperiode voor de Nederlandse Republiek. Filosofen als Descartes en Spinoza schreven boeken met revolutionaire ideeën, en kunstenaars als Rembrandt en Vermeer schilderden werken die worden beschouwd als hoogtepunten uit de kunsthistorie. Filosoof André Klukhuhn onderzoekt in zijn nieuwe boek Licht waarom al deze indrukwekkende prestaties nou juist in de jonge Nederlandse staat konden plaatsvinden. Volgens hem is een belangrijke reden hiervoor te vinden in de vooruitgang die geboekt werd op het gebied van optische apparatuur. De gevolgen van deze vooruitgang kunnen nauwelijks onderschat worden. Iemand die in 1620 geboren werd en in 1680 stierf, leefde in twee radicaal verschillende werelden. De ontdekking van natuurwetten, de opkomst van de wetenschappelijke methode, het geloof in de kracht van de rede – de enige periode in de geschiedenis waarin er ook in zo’n korte tijd zoveel verandert, is de huidige. Deze revolutionaire omwenteling vond niet zonder slag of stoot plaats, en de kerk heeft nog lang geprobeerd de gevolgen terug te draaien.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.