Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2019

De laatste sigaret

Nils Markwardt

Vertaling: Warda El-Kaddouri

Het roken verdwijnt gestaag. Er komt een dag dat de Europese tabakscultuur geheel verdwenen zal zijn. Voor de gezondheid en voor het milieu is dat een goede zaak. Maar met het roken gaat ook een filosofische traditie verloren.


Albert Camus

Binnenkort trekt de rook weg. Wanneer de grijze sluier over de bars, dansvloeren en terrassen volledig verdwenen is, worden ook de laatste asbakken geleegd en de laatste automaten gedemonteerd. Ja, je zal sigaretten hier en daar nog kunnen kopen. Maar eerder voor een speciale gelegenheid: als edgy accessoire voor een avontuurlijke vakantie, als een nostalgische gimmick voor motorfeestjes of als een cultachtig grapje op een verjaardag. Ze zullen duur zijn. Heel duur. Die zeven euro die je in 2019 per pakje neertelde, zal als een geschenk aanvoelen. Zelfs die omgerekende 17 euro, die je destijds al in Australië moest betalen, lijkt dan wellicht een koopje. Alleen zal het weinig mensen iets uitmaken. Omdat roken nu immers als een bizar anachronisme uit de twintigste eeuw geldt, ligt het aandeel nicotinejunkies slechts op enkele procenten van de bevolking.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden