Home De kunst van het afsluiten

De kunst van het afsluiten

Door Daan Roovers op 10 april 2014

01-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Ik ben erg geïnteresseerd in filosofie. Ik zou me er graag meer mee bezighouden, maar ik heb eenvoudigweg geen tijd.’ U kunt in de vorige zin ook kunstgeschiedenis, lezen, handwerken of pianospelen invullen, en ik durf te wedden dat u het herkent. Opvallend is dat dit echt niet alleen gezegd wordt door mensen die meer dan voltijds werken, vijf kinderen hebben en daarbij ook nog mantelzorgen. Ten minste even vaak verzuchten mensen van wie je op het eerste gezicht zou denken dat ze de tijd aan zichzelf hebben dat ze niet toekomen aan de dingen die ze eígenlijk zouden willen doen. Daar moet een dieper probleem aan ten grondslag liggen.

Een hele bevolking, een hele cultuur, die het altijd maar druk heeft met… ja, waarmee eigenlijk? En vooral: waarom? Waarom hebben we het altijd maar druk? De Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han heeft wel een idee: ‘De moderne mens kan niet afsluiten. Hij breekt onder de dwang steeds meer te moeten presteren. Juist deze onmogelijkheid tot concluderen en afsluiten leidt tot een burn-out’ (zie p. 24). We zijn niet gehaast omdat we het zo druk hebben, maar omdat we nergens een punt achter kunnen zetten. Ook herkenbaar, durf ik te beweren.

Het gaat niet om meer of juist minder doen. Het gaat om afsluiten. Een mooi thema aan het begin van een nieuw jaar. Mensen die geen tijd hebben voor filosofie zouden, volgens Han – o, ironie – juist tijd moeten némen voor filosofie, want ‘denken veronderstelt het vermogen om af te sluiten, even op te houden en stil te staan’. Dus hebt u als goed voornemen voor 2014 om het wat rustiger aan te gaan doen, dan moet u zich met filosofie gaan bezighouden. Hebt u daar geen tijd voor? Dan moet u die nemen. Dat kost een klein beetje tijd en daar krijgt u dan meer tijd voor terug.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer