Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2020

De haast voorbij

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Met de lockdown belandden we in een wereldwijd experiment. Denker des Vaderlands Daan Roovers vraagt zich af wat het vele thuisblijven betekent voor onze opvattingen over mobiliteit. ‘Vrijheid was ooit benzine, vrijheid wordt nabijheid.’

Het is inmiddels ver weggezakt in ons collectieve geheugen, maar nog geen halfjaar geleden vlogen politici elkaar in de haren over de maximumsnelheid. Omdat de uitstoot van stikstof (‘de ergste crisis in de negen jaar dat ik premier ben’ – Rutte zei het echt) drastisch naar beneden moest worden gebracht, besloot het kabinet tot een ‘rotmaatregel’: begrenzing van de maximumsnelheid tot 100 km/u. Het lijkt een eeuwigheid geleden.

Een korte terugblik: ‘Als we overal terug moeten naar 100, dan heb je de poppen aan het dansen. Daar word je gek van. Vroeger was 80 tot 100 kilometer per uur prachtig, maar met de huidige moderne auto’s zit je jezelf op te vreten als je niet harder mag,’ aldus verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in het AD over de verlaging van de maximumsnelheid op alle snelwegen.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden