Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2018

Conculega’s bestrijden elkaar ook op teambuildingsdag

Lieke Groen

Filosoof van de managementwetenschappen René ten Bos bespreekt de zin en onzin van termen uit het arbeidsleven. Ontdek uw kerncompetenties met het ‘werkwoordenboek’ van de Denker des Vaderlands.

Filosoof René ten Bos is naast Denker des Vaderlands ook critical management scholar (CMS), wat in de praktijk inhoudt dat hij ‘manageriële’ concepten en praktijken kritisch tegen het licht houdt. Met een mengeling van weerzin en fascinatie buigt hij zich over ‘werkwoorden’: begrippen uit het werkende leven, die even tenenkrommend als veelvoorkomend zijn, van ‘kerncompetenties’ tot redundante resources.

Kenmerkend voor dit soort woorden is volgens René ten Bos dat ze vaak ­‘oxymoronisch’ van aard zijn: de termen vormen een combinatie van bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden die ogenschijnlijk met elkaar botsen, zonder daarbij een uitgesproken contradictio in terminis te zijn. Neem bijvoorbeeld human resource. Ten Bos: ‘Het idee om mensen te verbinden met resources is eigenlijk heel vreemd. Men probeert van twee walletjes te eten. Men wil menselijk zijn, maar als je ontslagen wordt ben je toch opeens een “redundant resource”.’

Dat geldt volgens Ten Bos voor meer van dergelijke oxymoronische ‘werkwoorden’: het beste van twee werelden wordt geforceerd met elkaar in verbinding gebracht, met wisselend resultaat.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden