Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2009

Chinese definities van geluk

Michel Dijkstra

De onwrikbare steen, de alcoholist en de bandeloze jongen staan allemaal model voor een bepaalde vorm van geluk. De Chinese traditie heeft plaats voor zowel ascetische als hedonistische verhalen.

Wat is geluk? Met deze grote vraag hebben filosofen uit alle tijden zich beziggehouden. Zo ook in het klassieke China. Een typisch taoïstisch antwoord gaat over de Ware Mens, een wijze die het ultieme geluk bereikt heeft: ‘De Ware Mens van weleer wist niet wat het was zich te verheugen in het leven, hij wist niet wat het was een afkeer te hebben van de dood. Hij kwam naar buiten in het leven zonder vreugde en ging naar binnen in de dood zonder weerstand te bieden. Ongedwongen ging hij, ongedwongen kwam hij, en dat was dat.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden