Home Bandenprikker

Bandenprikker

Door Stine Jensen op 30 april 2021

Bandenprikker
Cover van 05-2021
05-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Uit wraak heb ik een keer ’s nachts iemands band leeg laten lopen. De man in kwestie had mij bedrogen. Als in: vreemdgaan. Ik voelde me kleinzielig. Een band leeg laten lopen blonk niet bepaald uit in meesterlijke wraak, dit was een treurig pufje. De nacht waarin ik met trillende handen zowel het ventiel losdraaide als de relatie liet leeglopen beschouw ik als een persoonlijk dieptepunt.

Ik heb er gedurende mijn leven zo min mogelijk aan teruggedacht, tot afgelopen maand. Marco Borsato schoof aan bij Linda’s Wintermaand en aan een miljoenenpubliek vertelde hij dat hij nooit meer vreemd zou gaan. Merkwaardige televisie was het. Waarom deed hij dit? Kreeg hij er veel geld voor? En waarom hield zijn vreemdgaan de natie – mijzelf incluis – überhaupt zo bezig? Linda de Mol opperde dat als niet Marco Borsato zelf het imago van de brave huisvader zo had gepromoot, niemand erbij stil had gestaan.

Psychotherapeut Esther Perel zette ooit treffend uiteen dat de Verenigde Staten een puriteinse cultuur kennen en dat publieke boetedoening daar gemeengoed is. Protestantse culturen staan zeer lang stil bij bedrog en verraad, las ik. Zou dit stukje Amerika nu ook naar Nederland overwaaien? Immers, over het kinderprogramma Gewoon Bloot was ook ophef ontstaan.

Ik nam Perels Liefde in verhouding ter hand.

Een meesterlijke wraak werd een treurig pufje

Al bladerend stuitte ik op… een bandenprikker! Perel schrijft dat de 29-jarige Ciro haar vol vuur vertelt dat hij van plan is om de nacht van zijn vriendin en haar hitsige minnaar flink te bekorten door haar autobanden lek te prikken: ‘Nu hoef ik me tenminste niet voor te stellen hoe ze in zijn armen ligt, ik stel me voor hoe ze in de regen op de takelwagen staan te wachten.’ Perel signaleert de ‘Latijns-Amerikaanse’ omgang met bedrog en jaloezie. Wat in puriteinse culturen kleinzielig sentiment is, wordt door de Italiaanse filosoof Giula Sissa ‘erotische woede’ genoemd. Perel stelt dat daarmee bedrog en jaloezie niet worden ontkend om de morele superioriteit hoog te houden.

Ik veerde met terugwerkende kracht op. Lang leve de bandenprikker!

Maar: inmiddels was een schare virtuele bandenprikkers bezig flink los te gaan op Marco Borsato. Deze schare leek de puriteinse cultuur eerder verder te benadrukken dan gepassioneerd omver te blazen.
Perel vertelt trouwens niet hoe het afliep met Ciro. Ik zal u zeggen hoe het bij mij afliep. De vreemdganger belde me de volgende dag op.

IJzig: ‘Jij hebt mijn fietsband lekgeprikt.’ Het leek nu vele malen erger om een vrouw te zijn die ’s nachts banden leegprikt dan een vreemdganger. Ik ontkende.

Ontkennen! Moet je níét doen. Dát had Marco me kunnen bijbrengen.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer