Home Auteurs Matthieu Ricard

‘Als ieder van ons meer altruïsme zou cultiveren, dan gingen bijvoorbeeld investeerders niet in het wilde weg speculeren met het geld van kleine spaarders die op hen vertrouwen.’ Aldus Matthieu Ricard (1946) die ruim veertig jaar geleden boeddhistisch monnik werd. In Altruïsme bespreekt de filosoof uiteenlopende kwesties als de oorsprong van oorlog en geweld en de invloed van boeken en films op empathie. Volgens Ricard is altruïsme geen opoffering en ook geen vrome wens of utopie, maar mogelijk en zelfs noodzakelijk.
Eerder verscheen van zijn hand De monnik en de filosoof waarin Ricard met zijn vader, de filosoof Jean-François Revel, in gesprek gaat over boeddhisme, filosofie en wereldproblemen.
Na een korte loopbaan als onderzoeker aan het Institut Pasteur te Parijs is Ricard nu verbonden aan het Mind and Life Institute, een internationaal kenniscentrum onder leiding van de Dalai Lama, waar onderzoek wordt gedaan naar de menselijke psyche. Ricard woont in een Tibetaans klooster in Nepal, maar hij reist de hele wereld over om lezingen en retraites te geven.
Bekijk hier ook de Ted-talk van Ricard: The Habits of Happiness

Artikelen geschreven door Matthieu Ricard