Home Auteurs Gayatri Chakravorty Spivak

Gayatri Chakravorty Spivak is een Indiase geleerde, literatuurwetenschapper en een radicale feminist. Momenteel is ze is professor aan de Colombia Universiteit, als eerste gekleurde vrouw op zo’n positie in de 264 jaar dat deze universiteit bestaat. Hier heeft ze het instituut voor comparatieve literatuur en maatschappij opgericht. Ze behaalde haar ph.D aan de Cornell University.

Spivak staat bekend om haar radicale feminisme, ze heeft een erg uitgesproken persoonlijkheid en weet aandacht te vestigen op onrecht in de samenleving. Zo houdt ze zich veel bezig met onderwijs in India, dat niet overal even goed is. Met het geld dat ze verdient als professor aan de Colombia Universiteit subsidieert ze haar projecten voor beter onderwijs op het platteland. Ook strijdt Spivak voor het milieu en ageert ze tegen het westerse kolonialisme en de overblijfselen daarvan na de dekolonisatie. Spivak gelooft in vooruitgang en gelijkheid tussen mensen. Ze wil dingen veranderen, maar waarschuwt voor snelle veranderingsslagen die we binnen het kapitalisme zien. Beter richten we ons op een langzaam opgebouwde duurzame verandering.

Haar meest bekende essay Can the Subaltern Speak (1988) bracht een paradigmaverschuiving teweeg in studies over het postkolonialisme. Hierin bekritiseert Spivak de gedachte dat theorieën gemaakt door een elite van Europese mannen een neutrale waarheid zouden representeren – een opvatting die in de koloniale tijd dominant was en daarna een nasleep heeft gehad. Ook wil zij duidelijk maken dat de plek waar je zelf vandaan komt niet per se de beste hoeft te zijn en dat er een hele wereld om je heen is.

Artikelen geschreven door Gayatri Chakravorty Spivak