Home Auteurs Frédéric Lenoir

‘We staan, mondiaal, voor een aaneenschakeling van crises: die zijn ecologisch, economisch maar ook moreel.’ De enige manier waarop we deze dreigende catastrofe kunnen afwenden, is door onszelf te veranderen, zegt Frédéric Lenoir in zijn roman De Wereldziel. Volgens Lenoir (1962) delen alle grote wereldreligies een bepaalde spirituele ervaring. In de roman verzameld hij deze ervaring onder het begrip ‘Wereldziel’, dat ieder religieus dogma overstijgt en betekent dat er in de kosmos een mysterieuze kracht aanwezig is die de orde in de wereld handhaaft.
De Franse filosoof is in Nederland vooral bekend als schrijver van boeken als Een geschiedenis van onze goden, Socrates, Jezus en Boeddha en Handleiding voor een evenwichtige geest en een kalm gemoed. Naast boeken schrijft hij ook scenario’s voor toneelstukken en is hij momenteel bezig met een scenario voor een film over Jezus.
In Frankrijk is Lenoir ook bekend vanwege zijn wekelijkse radioprogramma Les Racines du Ciel op France Culture over spiritualiteit en als hoofdredacteur van het tweemaandelijks tijdschrift Le Monde des religions. Daarnaast geeft hij in het publieke debat regelmatig commentaar op allerlei kwesties rond religie en werkt hij als onderzoeker aan de Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales te Parijs.
Recentelijk verscheen van zijn hand Over geluk, waarin Lenoir op zoek gaat naar antwoorden op vragen als maakt geld gelukkig? En kunnen we zonder anderen gelukkig zijn?
Bekijk hier een inleiding van Lenoir op Socrates, Jezus en Boeddha

Artikelen geschreven door Frédéric Lenoir