Home Alain de Botton: een ode aan de arbeid
Werk

Alain de Botton: een ode aan de arbeid

17 augustus 2017

Alain de Botton, een Zwitsers-Britse filosoof, schreef een boek over werk. Niet over hoe we succesvol kunnen worden of veel geld kunnen verdienen, maar juist over hoe we het mooie kunnen inzien van het werk dat we op dit moment hebben.

Werk moet tegenwoordig veel meer zijn dan slechts een betaalde baan. De Botton: ‘Werk is tegenwoordig een roeping. Door onze banen willen we worden wie we in onze ogen zouden moeten zijn: succesvol en gewaardeerd. Dat we er toe doen. En wat kenmerkend is: het wordt ons ook voortdurend voorgespiegeld dat het kan. Als het niet lukt, is het onze schuld.’

Dit denken zorgt voor veel frustratie. De Botton wil verlichting brengen door de mooie kanten van werk te laten zien. Hij prijst bijvoorbeeld de routine:

‘We zijn geobsedeerd door vernieuwing, want vernieuwing betekent vooruitgang. Dat geldt ook voor onze banen: wie langer dan een paar jaar dezelfde baan of functie heeft, moet zich echt ontworstelen aan de diepgewortelde opvatting dat zoiets stagnatie betekent. Maar: de dagelijkse routine van werk hoeft niet tot middelmaat te leiden. Het kan ook een verfijning en verdieping betekenen waardoor veel meer mogelijk is dan je zou denken.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.