Home 4 vragen aan… Vonne van der Meer

4 vragen aan… Vonne van der Meer

Door Anton de Wit op 02 december 2015

4 vragen aan… Vonne van der Meer
Cover van 12-2015
12-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Moeten we ouderen de gelegenheid geven ‘eruit te stappen’ als zij hun leven voltooid vinden? Vonne van der Meer verkent die vraag in haar nieuwe roman Winter in Gloster Huis. ‘Ik ben bang dat het een oneigenlijke oplossing voor problemen als eenzaamheid en armoede wordt.’1 Wat kan ik weten?

‘Wat mij opvalt, is dat we alle crises van het leven met groot respect behandelen. Als een puber of een man van veertig een crisis doormaakt, zeggen we: dat is goed en nuttig. Daar moet je doorheen; je komt er anders uit. Maar als het om de crises tegen het einde van het leven gaat – ziekte, eenzaamheid, aftakeling – worden we opeens ongeduldig. Die willen we niet, die moeten we vóór zijn.

In discussies over levensbeëindiging bij ouderen wordt het probleem met elegante termen omfloerst: “waardig sterven”, “voltooid leven”. Maar wat is dat eigenlijk? De meeste mensen kunnen helemaal niet terugkijken en zeggen: ik heb dit en dat bereikt, en nu is mijn leven af. Zo rationeel zijn we niet. Hoe weet je of iemand echt dood wil? En wat voor gevolgen heeft het als we dit als samenleving mogelijk maken? Zelfmoord – dat is het uiteindelijk toch – heeft een besmettelijk effect. Dat is bekend. Mensen doen elkaar na. Ook ben ik bang dat het een oneigenlijke oplossing voor allerlei problemen wordt: eenzaamheid, ziekte, armoede. De omgeving, de kinderen – ze zullen het nooit hardop zeggen, maar misschien weleens denken als hun oude moeder klaagt: je kunt er toch uit stappen? Er zou stilzwijgend een sociale druk kunnen ontstaan. Je moet sterk in je schoenen staan om daar weerstand aan te bieden.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer