Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2015

4 vragen aan… Vonne van der Meer

Anton de Wit
publicist

Moeten we ouderen de gelegenheid geven ‘eruit te stappen’ als zij hun leven voltooid vinden? Vonne van der Meer verkent die vraag in haar nieuwe roman Winter in Gloster Huis. ‘Ik ben bang dat het een oneigenlijke oplossing voor problemen als eenzaamheid en armoede wordt.’1 Wat kan ik weten?

‘Wat mij opvalt, is dat we alle crises van het leven met groot respect behandelen. Als een puber of een man van veertig een crisis doormaakt, zeggen we: dat is goed en nuttig. Daar moet je doorheen; je komt er anders uit. Maar als het om de crises tegen het einde van het leven gaat – ziekte, eenzaamheid, aftakeling – worden we opeens ongeduldig. Die willen we niet, die moeten we vóór zijn.

In discussies over levensbeëindiging bij ouderen wordt het probleem met elegante termen omfloerst: “waardig sterven”, “voltooid leven”. Maar wat is dat eigenlijk? De meeste mensen kunnen helemaal niet terugkijken en zeggen: ik heb dit en dat bereikt, en nu is mijn leven af. Zo rationeel zijn we niet. Hoe weet je of iemand echt dood wil? En wat voor gevolgen heeft het als we dit als samenleving mogelijk maken? Zelfmoord – dat is het uiteindelijk toch – heeft een besmettelijk effect. Dat is bekend. Mensen doen elkaar na. Ook ben ik bang dat het een oneigenlijke oplossing voor allerlei problemen wordt: eenzaamheid, ziekte, armoede. De omgeving, de kinderen – ze zullen het nooit hardop zeggen, maar misschien weleens denken als hun oude moeder klaagt: je kunt er toch uit stappen? Er zou stilzwijgend een sociale druk kunnen ontstaan. Je moet sterk in je schoenen staan om daar weerstand aan te bieden.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden