Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2018

3 portretten over de vraag: is werk zelfverwezenlijking?

Nele Goutier
Journalist en antropoloog

De mens streeft een doel na dat van nature in hem zit, stelt Aristoteles. Zoals een steen naar de aarde wil en vuur de lucht in, zo wil de mens gelukkig worden. Geluk kan bereikt worden als we onszelf continu verbeteren en zo ons potentieel realiseren. Welke rol speelt werk daarbij? We vroegen het een gevluchte psycholoog, een duizendpoot en een ex-gedetineerde die werkt met ‘heilige boontjes’.

L. Al Ali (47)
ontvluchtte drie jaar geleden zijn vader­land Syrië en liet daar zijn bestaan als psycholoog, gastdocent en kunstenaar achter.

Fotografie: Merlijn Doomernik
 

Wordt een mens gelukkig als hij zijn potentieel verwezenlijkt?

‘Studeren was in mijn familie heel belang­rijk. We woonden in een dorp, dus het was niet vanzelfsprekend, maar mijn vader zei altijd: “Als je iets echt wilt en je werkt er hard voor, dan kan het.” Mijn ene broer werd ingenieur, de ander econoom. Ook ik studeerde lang. Ik specialiseerde me onder andere in criminologische psychologie en moest daarvoor ook rechten studeren. Ik heb twee jaar in het ziekenhuis gewerkt om patiënten te ondersteunen. Daarna werkte ik vijf jaar in Abu Dhabi. Ik gaf gastcolleges, schreef een boek. Ik hield van mijn werk.

En nu ben ik hier. Mijn huis is verwoest, al mijn kunstwerken vernietigd. Ik wil niets liever dan aan de slag binnen mijn specialisatie, maar ik weet niet of dat hier ooit zal lukken. De taal is een barrière en mijn diploma’s moeten goedgekeurd worden. Dat is niet vanzelfsprekend. En hoe langer ik thuiszit, hoe meer ik het gevoel heb dat ik langzaam sterf vanbinnen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden