Home Mens en natuur Zoeken naar verantwoordelijkheid
Mens en natuur

Zoeken naar verantwoordelijkheid

Door Leon Heuts op 15 november 2012

Zoeken naar verantwoordelijkheid
06-2001 Filosofie magazine Lees het magazine

Een grote klimaatverandering dreigt, zeggen de klimatologen, als we er niet in slagen de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het is nu aan de samenleving om verantwoordelijkheid te nemen, maar hoe doe je dat zonder de liberale beginselen van individuele vrijheid en vrije markt aan te tasten? Een zoektocht van politicologen, een klimatoloog en de issues manager van Shell. 

‘Het milieu is geen groot verhaal meer’, concludeerde Pieter Winsemius in 1998 in HP/De Tijd. Dat was in de jaren zeventig en tachtig wel anders. De nakende ondergang van het milieu was in de media een hot topic. Sinds het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome (1972), in pocketvorm een bestseller, was de verwachting dat ons – in het meest dramatische scenario – een ‘ecologisch Hiroshima’ te wachten zou staan. De apocalyptische visioenen bleken bij sommige wetenschappers zo sterk dat van objectieve rapportage en voorspelling geen sprake meer was. Het waren uitgerekend hun doemverhalen die het goed deden in de media. Toen ze aan waarheidsgehalte verloren, verbleekte de interesse. Einde verhaal – wat de media betreft.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.