Home Zijn we cynici geworden?

Zijn we cynici geworden?

Door Alicja Gescinska op 29 januari 2015

Cover van 02-2015
02-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Alicja Gescinska werd voor de Ice Bucket Challenge genomineerd: een emmer ijswater over je hoofd gieten voor het goede doel. Ze vraagt zich af waarom ze de afkeurende reacties cynisch vindt.
 
‘Als je dat doet, verlies ik al mijn respect voor jou als filosoof.’ Het was een van de eerste reacties op mijn Facebook-pagina toen ik enkele maanden geleden voor de Ice Bucket Challenge werd genomineerd. Niet veel later stroomden ook andere reacties binnen. Foto’s van uitgedroogde Afrikaanse kindjes met daaronder als opschrift: ‘Terwijl jullie emmers water verspillen, sterf ik van de dorst.’ Cijfers om aan te tonen dat disproportioneel veel meer mensen van honger en dorst omkomen dan aan ALS sterven. Commentaren op de ijdelheid van al wie een ijsemmer over zich kiepert. ‘Ze doen het voor de kick, hun eigen plezier, niet voor het goede doel.’

Ik verbaasde me sterk over de heftigheid van die reacties en vroeg me af of we nou echt zo cynisch moeten doen over een ludieke actie voor het goede doel. Die vraag bleef onder mijn schedelpan galmen tot een nieuwe vraag opdook: waarom vond ik vele reacties cynisch? Wat is cynisme precies? Ik voelde het intuïtief aan, maar ik beschikte niet over een omvattende omschrijving. Ik dacht aan de woorden van Oscar Wilde, die ooit stelde dat een cynicus van alles de prijs, maar van niets de waarde kent. Een cynicus ziet het waardevolle in het waardevolle niet. Cynisme als waardeverstoring, als moreel probleem. Misschien is het zelfs een probleem dat heel typerend is voor onze tijd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.