Het menselijk gewoon

Woelen

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: woelen.

Door Coen Simon op 26 januari 2024

woelen slapen dekbed bed dekens beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: woelen.

FM 2 Filosofie Magazine Friedrich Nietzsche Tim Fransen Wat hebben we nu aan de peptalk van Nietzsche
02-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De schrijver Georges Perec (1936-1982) noemde het bed terecht ‘de individuele ruimte bij uitstek’. Al lijkt de kist hierin misschien radicaler, aan gene zijde kun je het individu natuurlijk niet meer verantwoordelijk houden voor de ruimte die het inneemt. Het zien van een bed of een slaapkamer wekt vrijwel meteen een symbolische sluimer die ons beelden voorlegt van dromen, verlangens en het onderbewuste. Maar wie goed kijkt naar de plek van handeling snapt dat de socioloog en antropoloog Marcel Mauss (1872-1950) liggen en slapen beschreef als lichaamstechnieken, waarvan woelen een onmiskenbaar instrument is.