Home Will Storr: ‘Onze cultuur bepaalt wat wij weten’

Will Storr: ‘Onze cultuur bepaalt wat wij weten’

Door Alexandra van Ditmars op 01 januari 2019

Will Storr: ‘Onze cultuur bepaalt wat wij weten’
Cover van 01-2019
01-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

De Britse journalist en auteur Will Storr vindt dat we bezeten zijn geraakt van onszelf. In zijn boek Selfie onderzoekt hij hoe dat komt en wat dat met ons doet.

Wat kan ik weten?

‘Westerse mensen geloven maar al te graag dat ze onafhankelijke individuen zijn met eigen kennis en overtuigingen. We denken dat wij zelf hebben geconcludeerd welke informatie klopt, zelf bedacht hebben aan welke waarden we belang hechten en zelf beslissen welke kleren we willen dragen. Maar mijn onderzoek doet juist vermoeden dat wij in zeer hoge mate onze cultuur zijn. Onze cultuur beïnvloedt sterk hoe we de wereld zien en bepaalt daarmee niet alleen wat we willen, maar ook wat we weten. Psychologische studies waarin ervaringen van westerse mensen worden vergeleken met die van mensen uit Oost-Azië laten dat duidelijk zien. In het Westen draait alles om het individu. In landen als China en Japan verkondigde de filosoof Confucius juist ideeën waarin het draait om verbondenheid.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.