Het menselijk gewoon

Waarschuwen

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: waarschuwen.

Door Coen Simon op 27 januari 2023

fluorpop waarschuwen het menselijk gewoon straat Beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: waarschuwen.

02-2023 FM2 2023 cover praten
02-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Nota bene – het waar van waarschuwen heeft etymologisch niets met het waar van waarheid te maken. Het komt van bewaren (van het Engelse beware), behoeden, en niet van het waar zijn, wat natuurlijk vooral op de aanwezigheid van iets wijst. Iets wat waar is, is in de eerste plaats aanwezig, waar dan ook. Waarschuwen doen we doorgaans voor iets wat niet aanwezig is, en wat vooral ook zo moet blijven. Kijk uit dat je niet…!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, heet het, maar moet het niet zijn: de waarschuwing maakt van ieder mens twee? De mens die er feitelijk is, in de omstandigheden hier en nu, en de mens die leeft in de gevreesde toekomst. In de samenleving die risico’s steeds beter weet te beperken, blijft de waarschuwing aanwezig in de persoon van de onheilsprofeet. En zodoende kan waarschuwen waarmaken wat niet waar is.