Home Voorwoord: Palmbomen

Voorwoord: Palmbomen

Door Louis Hoeks op 27 juni 2019

Voorwoord: Palmbomen
07-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Rond de eeuwwisseling maakte ik met mijn toenmalige vriendin een reis van drie maanden door Azië. Onze relatie stond onder zware druk en de trip moest ons nader tot elkaar brengen. We begonnen in Thailand, waar we na dagen vol hitte, gekibbel en een onrustige binnenlandse vlucht aankwamen op een tropisch eiland.

Eindelijk kon het grote genieten beginnen. Een helderblauwe zee, palmbomen, vers fruit en overal glimlachende Thai. Die avond liep ik met mijn vriendin over het strand, met mijn blote voeten in het zachte witte zand, terwijl de zon onderging. Zelden heb ik me zo ongelukkig gevoeld.

Het was me glashelder dat er geen toekomst meer was voor onze relatie en dat gevoel werd nog eens versterkt door de idyllische omgeving. Als ik hier niet blij werd met haar, waar dan wel? Volgens de Romeinse schrijver-filosoof Seneca proberen we op reis iets onmogelijks te doen: aan onszelf ontvluchten. In zijn tijd was reizen voor het plezier een elitaire bezigheid. Sinds de opkomst van het massatoerisme zijn dergelijke overpeinzingen voor iedereen relevant.

De vraag naar de zin en onzin van vakanties maakt deel uit van de worsteling van de moderne mens: een luxeprobleem, maar interessant omdat het veel zegt over wie we zijn. In de geest van Seneca doet filosoof en journalist Marc van Dijk daarom de prikkelende suggestie niet langer te vragen waarheen iemand op vakantie gaat, maar waar hij vandaan wil.

Met mijn Azië-reis is het goed gekomen. We besloten onze relatie te beëindigen en als vrienden verder te reizen. Dat werkte wonderwel, misschien omdat we de pretentie loslieten dat het tussen ons nog wat moest worden. Seneca zou het tevreden hebben aanschouwd. Volgens hem bestaat het ware geluk erin te accepteren wat er gebeurt.
Ik wens u een fijne zomervakantie en ben benieuwd met welke inzichten u terugkomt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer