Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2020

Voertuigen van de geest

Ilana Buijssen

Mobiliteit in de geschiedenis van filosofie.

Van mond tot mond

 

De taal. Via woorden kunnen we gedachten uit ons hoofd in een ander hoofd krijgen. Maar de taal kan niet alles vervoeren. We kunnen niet over alles zinvol spreken, meende Ludwig Wittgenstein (1889-1951). ‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld.’ Wat moeten we dan als we er geen woorden voor hebben? Simpel: ‘Waarover men niet kan spreken, daarover moet men zwijgen.’ Maar het betekent niet dat datgene waar geen woorden voor zijn geen bestaansrecht heeft. Kijk maar naar het goede, het heilige en het schone. Dat ze bestaan blijkt vanzelf. Maar wie ze onder woorden probeert te brengen, begint algauw te kletsen.

Verder lezen 
Tractatus Logico Philosophicus, Ludwig Wittgenstein
Over kleur, Ludwig Wittgenstein
In de greep van de taal, Antoine Mooij
Over dialoog, David Bohm

Opgesloten met jezelf

De menselijke conditie. Corona – een ramp? ‘Onze grootouders moesten naar de oorlog, wij moeten op de bank zitten. We kunnen dit,’ schreef popster Hilary Duff op haar Instagramaccount naar aanleiding van de coronamaatregelen. Maar is het wel zo makkelijk om lange tijd thuis te blijven? Volgens Blaise Pascal (1623-1662) niet. Zonder afleiding zien we wat we echt zijn: sterfelijk en zwak. Die confrontatie maakt ons diepongelukkig. Daarom grijpen we elke gelegenheid aan om de rust en verveling te vermijden. Met alle gevolgen van dien, volgens Pascal. ‘Alle ellende van de mensen heeft maar één oorzaak, namelijk dat zij niet in staat zijn rustig in een kamer te blijven.’ Binnenblijven is dan misschien geen oorlog voeren, Hilary Duff onderschat de beproeving van het alleen op onszelf aangewezen zijn.

Verder lezen
Gedachten, Blaise Pascal
Filosofie van de verveling, Lars Svendsen
Uit verveling, Awee Prins
Madame Bovary, Gustave Flaubert

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden