Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 2/2017 [favorite_button]

Toeval in de politiek

Tom Eijsbouts

Een bekwame politicus gaat hand in hand met toevalsgodin Fortuna, volgens TOM EIJSBOUTS. Verschillende vormen van toeval spelen een rol in de politiek. Maar is elke vorm even wenselijk? Neem loting: is dat een alternatief voor democratische verkiezingen?

Opgedragen aan Jesse Klaver, liefhebber van Machiavelli en winnaar van de verkiezingen van 15 maart 2017

In zijn pamflet Tegen verkiezingen, dat een zeker succes beleeft, houdt de Belgische schrijver David van Reybrouck een pleidooi om verkiezingen door lotingen te vervangen. Loting is democratisch, vindt hij, verkiezing aristocratisch. In het oude Athene en in Venetië en Florence tijdens de Renaissance was loting de belangrijkste manier om overheidsdienaren te selecteren, schrijft Van Reybrouck; het is ook de oplossing voor onze ‘doodvermoeide’ politieke systemen.

Wat verklaart het succes van dit pamflet? Is het zijn realisme? Is het probleem zo overtuigend en de oplossing zo evident? Misschien vangt het inderdaad wel iets van de tijdgeest van politieke vermoeidheid en van het feit dat zoveel mensen op de beroepspolitici zijn uitgekeken. Het loten is immers speels, bevrijdend, het geeft burgers directe toegang tot de politiek en het doorbreekt machtsverhoudingen ten bate van grotere gelijkheid en betrokkenheid, zoals Van Reybrouck terecht schrijft.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden