Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2019

Terroristen zijn té rationeel

Gerko Tempelman

Het proces tegen de Utrechtse terrorist Gökmen T. is hervat. Opnieuw staat de vraag centraal of hij gek is of radicaal. Maar is dat niet hetzelfde? Zowel gekken als radicalen denken extreem consequent, zonder oog voor nuance en mysterie.

De frustratie was groot, bij de eerste pro-­forma zitting in het proces tegen de terrorismeverdachte Gökmen T. op maandag 1 juli. Want waar Gökmen vrijuit zijn minachting liet blijken voor de rechtbank, de democratie en de nabestaanden, gaf hij nergens blijk van datgene waar velen op hoopten: berouw voor het doodschieten van vier reizigers in een tram in Utrecht op 18 maart. Donderdag 26 september ging zijn proces verder.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Bij het 24 Oktoberplein komen mensen samen om hun respect te betonen aan de slachtoffers van Gökmen T. (Beeld: Hollandse Hoogte)

En dus wordt de zaak tegen Gökmen weer het type zaak wat we de afgelopen jaren helaas vaker hebben gezien. Net als bij Anders Breivik, Mohammed B. en Jawed S. zal de belangrijkste vraag van het proces zijn: hebben we te maken met een ideologisch geïnspireerde terrorist of iemand met psychische problemen? Is Gökmen een radicaal of een gek? Voor de lengte van de straf zal het waarschijnlijk niet zoveel uitmaken. Ook voor de nabestaanden is het misschien niet eens zo belangrijk, zij krijgen hun geliefden er niet mee terug.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden