Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 4/2010

Ten geleide: Kunst en engagement

Aukje van Rooden

In een tijd waarin de grote landelijke partijen willen bezuinigen op kunst en cultuur en waarin ook bij veel kiezers de legitimiteit van het cultuurbeleid ter discussie staat, is de vraag naar de maatschappelijke relevantie van kunst urgenter dan ooit. Waar kunst in tijden van voorspoed door velen als een aangenaam en soms misschien zelfs prikkelend tijdverdrijf wordt gezien, komt zij in tijden van economische crisis steevast boven aan het lijstje van bezuinigingen te staan. Deels als reactie op deze ontwikkelingen klinkt de roep om meer geëngageerde kunst de afgelopen tijd steeds harder.

Met name in debatten over literatuur wordt deze roep bijna oorverdovend. Het is tijd, aldus uva-hoogleraar moderne letterkunde en aanstichter van dit debat Thomas Vaessens, dat de schrijver de ivoren toren verlaat waarin hij zich zo lang heeft verschanst en zich inlaat met de wereld om hem heen. In plaats van literatuur die over literatuur zelf gaat, moeten schrijvers romans schrijven over de multiculturele samenleving of het ‘postfortuynse tijdperk’, om zodoende te kunnen bijdragen ‘aan de reële debatten over de wereld van vandaag’ (De revanche van de roman, 2009). Wil de literatuur zichzelf niet nog verder buitenspel zetten, dan ligt hier de taak van niet alleen de schrijvers, maar ook van de critici van vandaag, zo luidt de boodschap. Deze boodschap lijkt overigens wel al te zijn doorgedrongen in de beeldende, performance- en filmkunsten, gezien de dominantie van politieke en zelfs activistische inzendingen bij biënnales en festivals.
Maar vormt een hernieuwd engagement wel de oplossing van het vermeende gebrek aan maatschappelijke relevantie van de kunsten?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden