Home Ten geleide: Camus

Ten geleide: Camus

Door Florentijn van Rootselaar op 05 december 2013

Cover van 04-2013
04-2013 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine
In de kroegen waar ik kwam wisten de meisjes niet wat het existentialisme inhield. Maar ze spraken het woord met plezier uit.’ Jacques Laurent beschrijft het naoorlogse leven in Parijs: lang niet iedereen kent Sartres ideeën over het existentialisme; maar als mode, zelfs als manier van leven blijkt zijn filosofie aanstekelijk. Ook al weigerde Albert Camus – Sartres vriend en later vijand – het etiket existentialist, toch hoorde hij als geen ander bij die wereld waarin filosofie een levensstijl was geworden.
Sartre en Camus zorgden voor een onwaarschijnlijk vruchtbaar decennium in het Franse literaire en filosofische leven, zo schrijft Ger Groot in zijn bijdrage aan dit themanummer over Camus. Niet alleen stonden ze aan de basis van een nieuwe wereldvisie, ze lieten ook een nieuwe moraal en een nieuw levensgevoel opbloeien op ‘de geestelijke puinhopen van de Tweede Wereldoorlog’.
Precies honderd jaar na de geboorte van Camus – en meer dan vijftig jaar na zijn tragische dood – blijft zijn filosofie tot de verbeelding spreken. Inderdaad, als belichaming van een levensstijl. Maar ook als stroming die sinds Camus’ dood alleen nog maar aan aanhang heeft gewonnen. Was Camus niet de vertegenwoordiger van het bezonnen oordeel, die het gelijk van de geschiedenis heeft gekregen? Hij keerde zich immers tegen de gewelddadige revolutie en verkoos de geleidelijke verandering. En was Sartre niet de vertegenwoordiger van een revolutionair communisme, waarvan het falen nu onomstotelijk is vastgesteld?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer