Home Stine Jensen: Erotiek

Stine Jensen: Erotiek

Door Stine Jensen op 29 maart 2017

Cover van 04-2017
04-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Natuurlijk weet ik dat ronkende quotes op boeken bedoeld zijn om mij erin te luizen, maar soms zijn ze écht goed. Peter Sloterdijk ‘parelt’ en ‘schuimt’, las ik, en: ‘Hij ontrafelt het mysterie van de vrouwelijke seksualiteit.’ Zo, hé. Die moest ik lezen, Het Schelling-project. Ik zou bij voorbaat enige irritatie opzij moeten zetten – hoezo moet een 69-jarige mannelijke filosoof ‘het vrouwelijke mysterie’ ontrafelen –, maar oké, had niet ook een man de G-spot op de kaart gezet?  

Van start. Na dertig pagina’s nog geen vagina, maar misschien was het ook wel een misverstand dat het geheim van de vrouwelijke seksualiteit daar iets mee te maken zou hebben. Wel een lange e-mailcorrespondentie tussen een zekere fictieve Kurt en Peter Sloterdijk over kriebelhandschriften en de vergankelijkheid van briefpost. Daarna – jawel! – enkele vulva’s, penetraties en erecties, afgewisseld met theorie: ‘Om de diep-gynaecologische wending van de filosofie in het denken van het Duitse idealisme op waarde te kunnen schatten, moet de voortgang van de natuurlijke en de sociale evolutie worden onderzocht vanuit het perspectief van de orgasmogenese.’ 

Mijn probleem: voortdurend zag ik beelden van Sloterdijk achter de schrijftafel in de weer met vulva’s, erecties en orgasmes. In de Süddeutsche Zeitung las ik dat Sloterdijks vrienden het hem hadden afgeraden, dit boek. Het zou als Altersgeilheit worden weggezet, ‘filosofenporno’, ‘Sloterdijk Sexonkel’. Wat ook gebeurde. Had Sloterdijk – of zijn uitgeverij – de Nederlandse film Het verlangen gezien, dan had hem deze pijnlijke behandeling bespaard kunnen blijven.

In de film zien we hoe twee broers hun uitgeverij redden van de ondergang met een wisseltruc. Het verlangen, een erotische roman over vrouwelijke seksualiteit, is geschreven door een oude, intellectuele en onooglijke man. Ze geven hem daarom uit onder de auteursnaam Brigitte. Brigitte (Chantal Janzen) is een sexy schoenverkoopster met een omgekeerd Assepoestercomplex die met verve het boek promoot. Het enorme succes zit de echte schrijver op een bepaald moment dwars; hij wil de waarheid op tafel. Daarom wordt hij uiteindelijk vermoord (sorry, spoiler). De auteur is dood, zei Barthes al, en daarmee wees hij erop dat een tekst niet zelf betekenis produceert, noch een geniale auteur, maar dat de lezers (media incluis) er betekenis aan toedichten. Het geheim van vrouwelijke seksualiteit is een sexy schoenverkoopster die verlangen opwekt: ‘Zonder verlangen ben je niks, maar het kan ook leiden naar de dood.’ Ik stelde me voor dat Chantal Janzen/Brigitte de auteur was geweest van Het Schelling-project. Wie weet had ik het dan supergeil gevonden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.