Home Stine Jensen: Doendwang

Stine Jensen: Doendwang

Door Stine Jensen op 19 maart 2018

Cover van 04-2018
04-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Ouder worden – ik kan niet wachten! Het is echt superleuk. Je bent de fase van het pleasen voorbij en spreekt je open uit. Je hoeft niet meer te werken, maar je doet het toch, vol passie. Een carrièreswitch: cabaretier worden op je tachtigste, waarom niet? En dan de kleinkinderen, heerlijk! Veel leuker dan het moederschap, want ongecompliceerder. 

Allejezus, wat schreef Barbara van Beukering een opgewekt boek over ouder worden als vrouw. In Kruip nooit achter een geranium komt er een parade opbeurende, leuke en succesvolle oudere vrouwen voorbij. Marjan Berk (85) bijvoorbeeld. Die is inderdaad heel leuk, want die kom ik elk jaar met haar zoon tegen op Film by the Sea. Elke keer denk ik, net als Van Beukering: dat wil ik ook als ik 85 ben! 

Er is maar één ding dat je nóóit moet doen: achter een geranium kruipen. In alle eerlijkheid (dat mag nu ik ouder word) – hoe fijn ook dit positieve geluid: ik kreeg hartkloppingen van Van Beukerings boek. Was het omdat ik wantrouwig ben over dit overwegend positieve verhaal? Van Beukering heeft bijvoorbeeld niet met mijn moeder (75) gesproken. Die is weinig mobiel, heeft veel pijn, is elke dag moe en ook eenzaam. Dat is heus niet iemand die op een bepaald moment dacht: zo, genoeg gedaan, ik ga eens lekker achter de geraniums zitten. 

Het zijn niet de oudere vrouwen, het is het afmattende leven van Van Beukering zelf waarmee ze haar boek opent dat mij somber stemde: 28 jaar fulltime werken, van zes uur ’s ochtends en nooit voor zeven uur thuis. Vier kinderen opvoeden met ongelooflijke ambitie. De ideale vriendin, partner en gastvrouw zijn. Nooit fouten maken. Als bijnaam ‘Dwang’ hebben. Ze is nu vijftig. Tijd voor reflectie, sabbatical. Haar devies voor ouderdom schuurt – want het is de aansporing om vooral door te gaan met al dat doen. In de meer spirituele, yogische opvatting betekent ouderdom juist een transitie van doen naar zijn. 

Ik had ook andere dingen willen weten van zowel Van Beukering als van de oudere vrouwen. Niet alleen: hoeveel werk je nog? Of: botox ja of nee? Of: seks ja of nee? Maar wel: hoe veranderde deze sabbatical je blik op het leven? Hoe ga je om met het verglijden van de tijd? Hoe beleef je tijd? Hoe kijk je aan tegen het einde? Waar heb je spijt van? Hoe sta je stil? Waar is al dat harde werken goed voor geweest? Is doendwang bijkans niet een manier om de ouderdom met alles wat daarbij hoort te ontwijken? ‘De dood lijkt minder erg als je uitgeput bent’, zei Simone de Beauvoir ooit treffend.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer