Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 4/2015

Stelling: In een kapitalistisch systeem worden sommige mensen onverdiend rijk

Simone van Saarloos, Eric Schliesser, Ingrid Robeyns

Ons panel, bestaande uit Simone van Saarloos, Eric Schliesser en Ingrid Robeyns reageert iedere maand op een actuele stelling.

Simone van Saarloos
Schrijver, columnist
‘Onverdiend rijk’ gaat er vanuit dat er zoiets bestaat als verdiend rijk. Verdiende rijkdom bestaat alleen wanneer je uitgaat van de kapitalistische redenering die ongelijkheid noodzakelijk acht. De Amerikaanse liberale filosoof John Rawls stelt een taartdiagram voor. Sommige mensen krijgen een groot stuk, omdat zij de juiste vermogens of middelen bezitten om dat stuk te vergroten: ze zijn bijvoorbeeld intelligent en gedisciplineerd. Met het stuk dat zij krijgen, weten ze de hele taart te vergroten. Rawls vindt een ongelijke verdeling rechtvaardig omdat de minderbedeelden daardoor alsnog beter af zijn dan wanneer iedereen hetzelfde stuk krijgt. Zo beredeneerd is verdiende rijkdom een ‘sociaal’ goed.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden