Home Stelling: De betekenis van het brein wordt overschat

Stelling: De betekenis van het brein wordt overschat

Door Elize de Mul, Paul van Tongeren en Alicja Gescinska op 03 februari 2016

Cover van 02-2016
02-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Ons panel, bestaande uit Elize de Mul, Paul van Tongeren en Alicja Gescinska reageert iedere maand op een actuele stelling.

Elize de Mul

Promovendus techniekfilosofie, Leiden
‘Wij zijn ons brein’: die lekkerbekkende kreet belichaamt een aantrekkelijke belofte. Een oplossing voor een oeroud filosofisch raadsel: op welke locatie bevindt zich het ‘ik’?
Denkende en handelende breinen bevolken al enkele decennia de neurowetenschap. Maar niet iedereen is het eens met wat die breinen ons vertellen. Zo zou de neurowetenschap een verkapt dualisme omarmen, niet tussen lichaam en geest, maar tussen lichaam en brein. Dit leidt tot verwarrende verhandelingen over breinen die doen, zien en denken. Een homunculus wordt geschapen: het brein als een klein mensje dat onze lijfmachine bestuurt.
Maar kan een brein ‘zien’ of ‘spreken’? Dat lukt niet zonder ogen of mond. We spelen vals als we het brein een ‘stem’ geven met fraai gekleurde MRI-scans. Daarmee geven we het brein een lichaam of gezicht, terwijl het daar nou juist aan ontbreekt! Het is maar goed, eigenlijk, dat ons brein dit allemaal niet hoeft te weten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer