Home Spinozalezingen 2022: een eerbetoon aan Charles Mills

Spinozalezingen 2022: een eerbetoon aan Charles Mills

De Spinozalezingen staan dit jaar in het teken van een eerbetoon aan Charles W. Mills, auteur van The Racial Contract (1999); Black Rights/White WrongsA Critique of Racial Liberalism (2017) en vele andere invloedrijke bijdragen aan de politieke filosofie. Zijn werk is van fundamenteel belang geweest voor Critical Race Theory. Afgelopen najaar overleed Charles Mills op 70-jarige leeftijd. Hij zou in 2022 de Spinoza Leerstoel bekleden. Professoren Lewis R. Gordon en Philomena Essed zijn uitgenodigd om in zijn plaats te spreken. Gordon bijt op 24 mei het spits af met zijn lezing Shifting the Geography of Reason, en wordt op 16 juni gevolgd door Essed met haar lezing From Everyday Racism to Cultures of Care in Higher Education: A Social Justice Route of Difference, Daring, and Deep Diving.

Lewis Gordon: Shifting the Geography of Reason

Lewis R. Gordon is een Afro-joodse publieke intellectueel, wetenschapper en musicus (jazz, blues, rock, reggae, hiphop). Hij is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Connecticut en is daar ook verbonden aan Aziatische, Caraïbische en Joodse studies. Hij is betrokken bij velerlei politieke en artistieke project over de hele wereld en doceerde in Zuid-Afrika, Jamaica, India en Frankrijk. Zijn meest recente boeken zijn: Freedom, Justice, and Decolonization (2021) en Fear of Black Consciousness 2022). In zijn lezing zal hij ingaan op de ‘geografie van de Rede’ en Spinoza’s positie daarin.  

Dinsdag 24 mei, 20.15 uur
Zuiderkerk
Zuiderkerkhof 72
Amsterdam

Philomena Essed: From Everyday Racism to Cultures of Care in Higher Education: A Social Justice Route of Difference, Daring, and Deep Diving

Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender, and Leadership Studies aan de Antioch Universiteit en ook verbonden aan het Gender Studies programma van de Universiteit Utrecht. Ze is gepromoveerd in Amsterdam en ontving eredoctoraten van de universiteiten van Pretoria (2011) en Umeå (2015). Essed introduceerde de begrippen alledaags racisme en ‘gendered racism’ in Nederland en wereldwijd. Haar werk is vertaald in vele talen, onder meer Frans, Italiaans, Portugees, Chinees en Arabisch. Zie voor meer informatie: https://www.antioch.edu/faculty/philomena-essed/. In haar lezing zal Essed ingaan op zorgculturen in het hoger onderwijs, racisme en sociale rechtvaardigheid.   

Donderdag 16 juni, 20.15 uurAula van de UvA, Oude Lutherse Kerk
Singel 411 (hoek Spui)
Amsterdam

Toegang gratis | voertaal Engels • Zaal open 19.30 uur • aanvang 20.15 uur • E: secr.wijs-fgw@uva.nl

Organisatie: Afdeling Filosofie • Faculteit der Geesteswetenschappen • www.uva.nl/spinoza