Home Mens en techniek Slaaf van het algoritme
Mens en techniek

Slaaf van het algoritme

Door Marjolein Lanzing op 06 juni 2018

Cover van 02-2018
02-2018 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Wat betekenen slimme algoritmes die ons gedrag kunnen sturen voor onze privacy en autonomie? Marjolein Lanzing gaat in op de gevaren van algoritmes die ons gedrag beïnvloeden op basis van big data, en onderzoekt hoe deze beïnvloeding zich verhoudt tot onze democratie.

Onze online omgeving wordt steeds meer op ons afgestemd. Met elke minuut die we doorbrengen op onze smartphones, tablets en computers weet onze digitale omgeving meer over ons. Steeds meer technologieën gebruiken deze ‘kennis’ om in te spelen op ons gedrag en op onze voorkeuren. Het ‘realtime’ verzamelen van data om gebruikers aanbevelingen te doen en hen te sturen in hun keuzes en gedrag is een van de meest veelbelovende ontwikkelingen op technologiegebied. Van hun kant vinden gebruikers het maar wat aantrekkelijk dat hun Uber-app realtime informatie verzamelt om hun volgende rit te voorspellen, en hen tijdens het ritje een sushi-restaurant aanbeveelt op basis van hun persoonlijke voorkeur. Dat digitaal warenhuis Amazon jouw informatie verzamelt om je gepersonaliseerde aanbiedingen te doen en zelfs kan voorspellen wanneer je toe bent aan je volgende roman van Knausgard vindt menigeen handig. En dat FitBit gebruikmaakt van gepersonaliseerde nudges om gebruikers van hun fitness-apps en apparaatjes gezondere keuzes te laten maken, is voor velen juist een reden om er op 1 januari een aan te schaffen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.