Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2014

Simone van Saarloos: Talkshow

Simone van Saarloos
filosoof, publicist

‘Mijne heeren!’ begon koningin Beatrix haar troonrede in 1999, om te vervolgen: ‘Zo sprak honderd jaar geleden mijn grootmoeder tot uw voorgangers.’ Het was een grap die heel wat duidelijk maakte.

‘Goedenavond dames en heren, welkom bij Weijers & Van Saarloos, de nieuwe seksistische talkshow, open for all. Waar vrouwen op het podium zitten en mannen welkom zijn als publiek, omdat ze zo lief lachen.’

Zo beginnen Niña Weijers en ik onze live talkshow, waarna ‘This Is a Man’s World’ van James Brown uit de speakers schalt. Elke editie gaan we met twee gasten (v) in gesprek over hun werk en fascinaties. Het tekstfragment dat ze inbrengen wordt voorgelezen door een charmante jongeheer, die tevens water schenkt en een mooi pak aanheeft. Deze ‘mooiboy’ is een moderne variant van de sier-assistentes die je vroeger in televisieshows als het Rad van Fortuin zag, maar zijn potsierlijk dienstbare aanwezigheid is ook een knipoog naar serieuzere momenten. Naar de presentatie van het Sociaal Akkoord vorig jaar april, bijvoorbeeld, waarbij alleen maar mannelijke bestuurders aan tafel zaten, terwijl koffiejuffrouwen hen van versnaperingen voorzagen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden