Home Simone van Saarloos: Talkshow

Simone van Saarloos: Talkshow

Door Simone van Saarloos op 01 september 2014

Cover van 03-2014
03-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Mijne heeren!’ begon koningin Beatrix haar troonrede in 1999, om te vervolgen: ‘Zo sprak honderd jaar geleden mijn grootmoeder tot uw voorgangers.’ Het was een grap die heel wat duidelijk maakte.

‘Goedenavond dames en heren, welkom bij Weijers & Van Saarloos, de nieuwe seksistische talkshow, open for all. Waar vrouwen op het podium zitten en mannen welkom zijn als publiek, omdat ze zo lief lachen.’

Zo beginnen Niña Weijers en ik onze live talkshow, waarna ‘This Is a Man’s World’ van James Brown uit de speakers schalt. Elke editie gaan we met twee gasten (v) in gesprek over hun werk en fascinaties. Het tekstfragment dat ze inbrengen wordt voorgelezen door een charmante jongeheer, die tevens water schenkt en een mooi pak aanheeft. Deze ‘mooiboy’ is een moderne variant van de sier-assistentes die je vroeger in televisieshows als het Rad van Fortuin zag, maar zijn potsierlijk dienstbare aanwezigheid is ook een knipoog naar serieuzere momenten. Naar de presentatie van het Sociaal Akkoord vorig jaar april, bijvoorbeeld, waarbij alleen maar mannelijke bestuurders aan tafel zaten, terwijl koffiejuffrouwen hen van versnaperingen voorzagen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer