Home Rietdijk onterecht voor de rechter gedaagd

Rietdijk onterecht voor de rechter gedaagd

Door B. Huyser op 04 januari 2000

01-2000 Filosofie magazine Lees het magazine

Om een scheet en zeven knikkers holt men vandaag de dag naar een rechter! Nu de gehandicaptenraad weer voor mijnheer Rietdijk. De wat plastische formulering zal ik adstrueren met het volgende: in mijn jeugd, begin jaren ’50, gaan wij elke zomer naar een vakantiehuisje in Ermelo. In die jaren was Ermelo en omgeving ruim bebost en maakten mijn ouders, mijn broertje en ik daar lange wandelingen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Tijdens deze wandeltochten kwamen wij regelmatig andere wandelaars tegen waaronder een ‘heel merkwaardig soort wandelaars. Om deze merkwaardige soort gaat het nu.
In dat bos bij Ermelo, was toen (ik weet niet of het nog bestaat) een instituut voor zeer zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapten gevestigd. Het zogenaamde ’s Heerenlo of zoiets.
Om nu met deze mensen te wandelen hadden de verzorgers rekken laten maken van stalen buizen en daar liepen, strompelden, dan onder veel geschreeuw en gekrijs zeer mismaakte schepselen aan kettingen vastgeketend mee in de rondte. Ook werden in rolstoelen klompen vlees met letterlijk alleen een mismaakt hoofd rondgereden.
Deze schepselen ontbeerden letterlijk alle waardige levensvatbaarheid en waren, toentertijd in onze ogen alleen maar oefenstof voor artsen. Het was een erbarmelijke en indrukwekkende aanblik en u begrijpt wat dit voor indruk op een jongen van nauwelijks 12 jaar oud heeft gemaakt. Ik ga er verder niet op door; ook ga ik niet inhoudelijk in op uw artikel maar dat ik geheel achter het idee van mijnheer Rietveld sta, moge duidelijk zijn. Hitler had, om heel andere redenen, hetzelfde idee zodat de gehandicaptenraad, de arme man Rietdijk, ook nog van nazisme kan beschuldigen.
Als er op latere leeftijd door ongeluk of ziekte lichamelijk of geestelijk onvermogen ontstaat dient men deze mensen op alle fronten te steunen en bij te staan. Daar is een primaire taak voor de gehandicaptenraad en het onzalige idee om naar de rechter te hollen om een idee waarbij nota bene niemand is beledigd, moeten zij beslist laten varen. Zoals ik zei: om een scheet……