Home Richard David Precht: ‘We zijn moreel verward’

Richard David Precht: ‘We zijn moreel verward’

Door Alexandra van Ditmars op 25 oktober 2016

Richard David Precht: ‘We zijn moreel verward’
Cover van 11-2016
11-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

De Duitse filosoof Richard David Precht schrijft een nieuwe geschiedenis van de filosofie. Het eerste deel – over de Oudheid en Middeleeuwen – verscheen onlangs in het Nederlands. ‘Bijna alle grote vragen van de antieke wereld zijn gelijk aan die uit onze tijd.’

Als iemand breekt met het cliché dat Duitse filosofen grijs en stoffig zijn, is het wel filosoof en journalist Richard David Precht (1964). Strak in het pak zit Precht in de bibliotheek van het Amsterdamse Ambassade Hotel. Zijn armen heeft hij losjes over elkaar geslagen, zijn halflange haar rust op zijn schouders. ‘De Mick Jagger van het non-fictieboek’ wordt hij in zijn thuisland ook wel genoemd. Van zijn boeken gingen in Duitsland een kleine 3 miljoen exemplaren over de toonbank, en hij heeft er een eigen filosofisch televisieprogramma.

Precht is voor een bliksembezoek van één dag in Nederland. Naast hem op tafel staat een kartonnen doos, tot de rand gevuld met vers gedrukte boeken. Ken de wereld, prijkt op de rode kaften, met daaronder: Een geschiedenis van de filosofie. Het is de onlangs verschenen Nederlandse vertaling van Prechts laatste boek, dat over de filosofie vanaf de vroege Oudheid tot de late Middeleeuwen gaat. Dit boek is het eerste deel van zijn nieuwste project: een trilogie over de geschiedenis van de westerse filosofie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer