Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

Recensie: Wetenschap is dialoog op het scherp van de snede

Bruno van Wayenburg

Socratische gesprekken en essays over natuurkunde, filosofie, geschiedenis en het persoonlijke leven. Werner Heisenberg, grondlegger van de quantummechanica, publiceerde ze in 1969. Nu zijn ze in het Nederlands vertaald.

Eigenlijk had Werner Heisenberg (1901-1976), grondlegger van de quantummechanica, wiskunde willen studeren. Maar zijn kennismakingsgesprek met de beroemde wiskundige professor Ferdinand Lindemann verliep desastreus, mede door Lindemanns hondje.

‘Het dier keek me vijandig aan, ik was een indringer die de rust van zijn baasje kwam verstoren. Ik was zo van mijn stuk gebracht dat ik begon te stamelen en tijdens het spreken merkte ik hoe onbescheiden mijn verzoek eigenlijk was. Lindemann, een vermoeid ogende oude heer met een volle witte baard, vond dat blijkbaar ook, en de lichte irritatie die hem overviel was er misschien oorzaak van dat het hondje op de schrijftafel verschrikkelijk begon te blaffen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden