Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2018

Rassen zijn irrelevant, maar alles wordt bepaald door ras

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

‘Als je op straat loopt en je denkt dat je wit bent, leef je in een fantasie.’ De Amerikaanse videokunstenaar Arthur Jafa vertelt waarom zwart-witdenken belangrijk en tegelijkertijd onmogelijk is.

You gotta stop the things you do, ’cause I put a spell on you.’ De zangeres Alice Smith zingt op een groot scherm een cover van jazz-icoon Nina Simone. Ernaast hangt een opname van een man die steeds opnieuw een wapen vanonder zijn kleren tevoorschijn haalt en doet alsof hij schiet. Beide filmfragmenten maken deel uit van de videomix Constantly Evolving (2017) van de Amerikaanse videomaker Arthur Jafa, die onder andere videoclips van Beyoncé en Kanye West heeft geregisseerd.
 
Constantly Evolving bestaat uit een verzameling beelden die de kunstenaar op internet heeft gevonden en in elkaar heeft gemonteerd. De beelden verwijzen naar black power, de kracht van mensen met een donkere huidskleur, maar ook naar de vele vormen van racisme waarmee zij in Amerika worden geconfronteerd. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Constantly Evolving (2017), Arthur Jafa
Beeld: Simion Vogel

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden