Hoeveel stenen kan ik het beste eten? ‘Geologen raden aan om minstens één steentje per dag te eten,’ aldus Google, verwijzend naar een hoogleraar aan Berkeley. ‘Of maak anders een heerlijke maaltijd met dit recept voor een vurige pasta met een saus van benzine.’
Het zijn antwoorden gefabriceerd door de nieuwe AI-tool van de zoekmachine. Ze gingen direct als meme het internet over en gaven even wat lucht in benauwde tijden.
De gekkigheden bleken al snel geen hallucinaties van het algoritme, maar moeiteloos tot de bron te herleiden uitspraken: een artikel van The Onion (zeg maar de Amerikaanse De Speld) en een Reddit-post. Wel jammer voor Google dat ze hun AI hebben getraind op satirische websites en op het forum van de generatie die ironie tot kunstvorm heeft verheven. Zoals een gebruiker opmerkte: als AI uiteindelijk ten onder gaat aan ons jarenlange shitposten zijn al die nachten online doorhalen toch nog ergens goed voor geweest.
Even tussendoor… Meer columns lezen van Miriam Rasch? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Het was genieten, al riep het ook de associatie op met Trump die tijdens de coronapandemie het drinken van bleekmiddel aanraadde, want dat maakt zo goed schoon vanbinnen. Ook de menselijke domheid staat voor niets.
Er wordt al langer gewaarschuwd voor de meuk die je krijgt als je AI traint op zijn eigen uitwerpselen. Een feedbackloop van enshittification, zoals dat in kritische techkringen wordt genoemd, spuugt op den duur alleen nog slechtere versies van de input uit.
Maar hier was iets anders aan de hand. Er was helemaal geen sprake van big data – een enkel artikel of bericht was blijkbaar genoeg om een antwoord te presenteren als algemene kennis. En de input was menselijk. Humor nog wel, dat goedje waar de systemen niet eens over durven dromen. Ineens staat de mens weer mijlenver voor als het op intelligentie aankomt, juist doordat we zo’n gek artikel over het eten van stenen kunnen produceren, waar een algoritme vervolgens doodserieus mee aan de haal gaat. Supergrappig!
De reactie van Google op het debacle was (ik parafraseer): de vragen waren te dom. Domme vragen bestaan niet, zegt de filosoof dan, domme antwoorden daarentegen…
Even niet nadenken over de vraag hoe je dan wél nog informatie vindt op internet. Gewoon lachen.