Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2020

Op zoek naar een betere democratie

Rob Hartmans

Is politiek er alleen voor de uitruil van belangen? Of zijn er ook idealen nodig? Drie denkers over ons politieke systeem.

Door de pandemie en de economische crisis zouden we het bijna vergeten, maar tot voor kort maakten we ons druk over andere problemen. Bijvoorbeeld over de toekomst van de democratie. De Vlaamse politicoloog Carl Devos tracht in Democratie. De macht van de massa? het hoofd koel te houden. Hij inventariseert de knelpunten en komt met een overzicht van de verschillende opvattingen over wat democratie zou moeten zijn – om tot de slotsom te komen dat die nooit perfect zal zijn en altijd zal evolueren.Vertrekpunt van Devos is het onderscheid tussen het ‘ondemocratisch liberalisme’ en de ‘onliberale democratie’. In het eerste geval worden beslissingen genomen door technocratische elites, zodat de democratische legitimiteit in het geding komt. In het tweede geval trekken democratisch gekozen autoritaire leiders macht naar zich toe, waardoor de rechtsstaat wordt bedreigd.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden