Home Onterecht levenslang

Onterecht levenslang

Door Ton Derksen op 28 september 2016

Onterecht levenslang
Cover van 03-2016
03-2016 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

De redeneringen van juristen zitten vol fouten, volgens wetenschapsfilosoof Ton Derksen. De vraag wie een moord heeft gepleegd, vraagt om empirisch onderzoek. Juristen zijn daar niet in opgeleid. Het gevolg: onschuldige mensen achter de tralies.

Mij wordt wel eens verweten: wat weet jij nou van het strafrecht? De directe implicatie is correct: jij bent wetenschapsfilosoof en historicus, geen jurist. Je hebt er dus niet voor gestudeerd. De indirecte conversational implicature – ‘je hebt er niets te zoeken’ – is echter niet correct. Ik zou juist zeggen dat ik als wetenschapsfilosoof beter geëquipeerd ben voor een strafzaak dan een jurist. Uiteindelijk gaat het om de vraag: heeft Jan Klaassen Katrijn vermoord? En dat is primair een empirische vraag, geen juridische vraag.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.