Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2016

Onmisbare walging

Marianne van Dijk
filosoof, schrijver

Waarom zoeken kunstenaars emoties op die we in het dagelijks leven proberen te vermijden? Carolyn Korsmeyer meent dat walging soms noodzakelijk is.

Salomé, dochter van de tweede vrouw van koning Herodes, danste zo mooi voor haar stiefvader dat ze een wens mocht doen. Wat ze ook wenste, hij zou het haar geven. Salomé overlegde met haar moeder. Die voelde nog steeds wrok tegen Johannes de Doper, omdat hij haar huwelijk met Herodes had veroordeeld. Ze stelde voor dat Salomé om Johannes’ hoofd zou vragen. Herodes kon hier na zijn belofte alleen maar in toestemmen. Tijdens een druk banket laat Salomé vervolgens het afgehakte hoofd van Johannes aan Herodes voorschotelen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden