Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

De wereld verklaard vanuit de lucht

Tijdens deze studiedag trekken wij van werelddeel naar werelddeel, op zoek naar aanwijzingen in het landschap die ons kunnen helpen de geschiedenis en huidige wereld beter te begrijpen. Een verkenning van het menselijk gewoel vanuit de lucht.

Pak er een paar satellietfoto’s bij en het wordt al snel duidelijk hoe bergen en oceanen, delta’s en zoetwatermeren, tropen en woestijnen de weg van de mens kunnen banen en blokkeren. Tijdens deze studiedag trekken wij van werelddeel naar werelddeel, op zoek naar aanwijzingen in het landschap die ons kunnen helpen de geschiedenis en huidige wereld beter te begrijpen. Een verkenning van het menselijk gewoel vanuit de lucht.

Inhoud
In de ochtend richten wij ons op de afgelopen 5000 jaar. We zullen zien dat een blik vanuit de lucht het ene voorspelbaar en het andere verrassend maakt. Wat schonk de natuur (wel en niet) aan de verschillende werelddelen, en hoe deden de mensen er (wel en niet) hun voordeel mee? Waar klonterden mensen samen en waarom daar? Wie grepen de macht en waarom zij? En welke ontdekkingen maakten dat natuurlijke barrières ineens verdwenen waren?

In de middag is er alle aandacht voor het huidige wereldtoneel. Opnieuw lopen wij de werelddelen langs, op zoek naar de kansen en belemmeringen die het landschap ons toont. Waar weet de mens zijn zin door te drijven en waar laat de planeet haar tanden zien? Waar liggen de schatten van de bodem en wie profiteert ervan? En waar worden de economische kaarten door veranderingen in de natuur en het klimaat opnieuw geschud?

Een verkenning van het menselijk gewoel vanuit de lucht.

Programma
10.00 - 11.15 uur het verleden vanuit de lucht: oost 11.30 - 12.30 uur het verleden vanuit de lucht: west 12.30 - 13.30 uur lunchpauze 13.30 - 14.30 uur het verleden vanuit de lucht: noord

14.45 - 15.45 uur het verleden vanuit de lucht: zuid 16.00 - 17.00uur   terugblik

Onderwijsvorm
Hoorcollege met ruimte voor vragen.

Literatuur
U ontvangt een hand-out per email.

Docent
Drs. Evert Jan Ouweneel is als cultuurfilosoof gespecialiseerd in het beschrijven van grote maatschappelijke ontwikkelingen. Hij is Chief of Vision van World Vision Australia, de grootste NGO van Australië, en Senior Advisor binnen World Vision International. Meer informatie op www.evertjanouweneel.nl.

CURSUS
donderdag 17 januari 2019 - donderdag 17 januari 2019
10:00 tot 17:00
Nijmegen
kosten : €120,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 024-3613083

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.