Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Het proces Sokrates, Plato's Kriton en Faidon

Filosoof Robert Kragting bespreekt de belangrijkste teksten van de Griekse filosoof Plato over diens grote voorbeeld Socrates.

Euthyfron, Apologia, Kriton en Faidon - samen vormen deze werken van Plato een tetralogie over het proces en de terechtstelling van Sokrates in 399 v. Chr. Connie Palmen sprak van "het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Sokrates". Het geheel is een hoogtepunt in het oeuvre van Plato. In het cursustraject Het proces Sokrates worden de vier werken in vier opeenvolgende cursussen van 6 lessen besproken. Dit voorjaar richten we ons op Plato's Kritonen Faidon. 
 
In de eerste cursus van 6 lessen staat Plato's dialoog Kriton centraal. Sokrates is wegens goddeloosheid en het bederf van de Atheense jeugd ter dood veroordeeld door een volksjury. In afwachting van zijn executie debatteert hij met zijn vriend Kriton. Sokrates legt uit waarom hij niet uit de dodencel wil ontsnappen om zich aan de executie te onttrekken. Het onderwerp van het gesprek is het wezen van de samenleving, het recht en de moraal.
 
In de tweede cursus wordt Plato's dialoog Faidon in 6 lessen besproken. Het is wellicht Plato's meest bekende dialoog. In de dodencel, op de laatste dag van zijn leven, discussieert Sokrates met zijn vrienden over het lot van de ziel na de dood. Aan het einde van een dag vol filosofie krijgt Sokrates de beker met gif te drinken en legt zich neer om te sterven. In zijn onlosmakelijke eenheid van filosofische argumentatie en enscenering is de Faidoneen meesterwerk, dat telkens opnieuw tot lezing en interpretatie uitnodigt. 
 
Beide cursussen zijn opgezet vanuit de gedachte dat het leren omgaan met een filosofische tekst voorwaarde is om door te dringen tot de betekenis ervan. Het lezen en bespreken van de werken van Plato vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de lessen. Ook wordt ingegaan op Plato als persoon, zijn filosofische thema's en het belang daarvan in de geschiedenis van de filosofie. 
 

CURSUS
woensdag 22 januari 2020 - woensdag 22 april 2020
11:00 tot 13:00
Cultuurhuis, Heerlen
kosten : €120 en €120

inschrijven

per e-mail
telefonisch: 043-3631331

organisatoren

Rubico - Filosofie en Cultuur

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Rubico - Filosofie en Cultuur.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.